Godt råd

Slik får du ulltøyet til å holde seg nytt og vare mye lenger

De aller fleste nordmenn bruker plagg i ull regelmessig, det er for eksempel over 90 % av norske mødre som oppgir at barna deres benytter ulltøy. Med tanke på at ull generelt er dyrere enn plagg i andre stoffer, vil man selvfølgelig også at klærne skal vare så lenge som mulig.

Et godt utgangspunkt er å kjøpe ull i god kvalitet, fra kvalitetsleverandører. Finn Joha her, men bruk også noen minutter på å sette deg inn i hvordan du passer på ulltøyet.

Vask sjeldent, forsiktig og med riktig vaskemiddel

Forskjellige plagg stiller forskjellige krav til vask, noen ullblandinger kan nesten vaskes på samme måte som mer hardføre materialer som bomull. Samtidig er det noen tips som går igjen:

  • Vask ulltøyet så sjeldent som mulig. Ull har selvrensende egenskaper, og det er definitivt ikke nødvendig å vaske ulltøy etter bare en dags bruk. Dessuten kan ull med fordel benyttes som mellomlag, noe som kan redusere behovet for vask enda mer. Ofte er det nok å lufte et ullplagg, og la det tørke godt.

  • Vaskemaskinen har et ullprogram av en grunn. Det er lurt å utsette ullplagg for så lite fysisk slitasje som mulig, og dessuten heller ikke høye temperaturer. Husk også at håndvask er en mulighet.

  • Det finnes egne vaskemidler som er tilpasset ull, silke og andre sarte stoffer. Hovedpoenget med å benytte et eget vaskemiddel tilpasset ull er å unngå bruk av sterke enzymer og vaskestoffer. For skikkelig ømfintlige plagg og sauepledd finnes det egne ullsjampoer som er enda mer skånsomme enn vaskemidlene du finner i dagligvarebutikken.

Et avsluttende råd, eller egentlig en direkte ordre, er å ikke benytte tørketrommel. Uansett hvor forsiktig du har behandlet plaggene i vaskemaskinen eller for hånd, så kan tørketrommelen ødelegge alt og forvandle plagget til en stiv klump. Ullplagg tørker best hengende eller liggende, og noen bør også strekkes til korrekt form.