Godt råd

Lag et kompakt hjemmegym som oppfyller alle behov

Det er mange som har fått opp øynene for hjemmetrening, som kan være både praktisk, økonomisk og effektiv. Du kan trene når du vil, og du kan spare mye penger når du ikke trenger å betale månedlige abonnementer til treningssenteret.

Fokuser på utstyr til styrketrening

Et balansert treningsopplegg inneholder både styrketrening og utholdenhetstrening. Samtidig er det relativt enkelt å trene utholdenhet utendørs – i form av løping, sykkel, ski eller til og med raske gåturer. Derfor er det også styrketrening som bør være i fokus hjemme.

Det er mulig å komme svært langt med noen faste manualer, vektstang og vektskiver med forskjellige dimensjoner. Slike frie vekter har faktisk flere fordeler sammenlignet med de plasskrevende styrkemaskinene på treningssenteret:

  • Frie vekter aktiverer flere og større muskelgrupper. En større styrkemaskin styrer bevegelsen, slik at bare en spesifikk muskelgruppe trenes. Med frie vekter aktiveres dessuten kjernemuskulatur og andre muskler som stabiliserer bevegelsen.
  • Frie vekter kan tilpasses i det uendelige, særlig hvis du bruker separate vektskiver i tillegg til et grunnleggende utvalg manualer med faste vekter.
  • Dessuten er manualer og vektskiver enkle å oppbevare, på en helt annen måte enn mer eller mindre «sammenleggbare» treningsmaskiner.

Et godt underlag for treningen

En god treningsmatte, og kanskje noen enkle treningsstrikker eller en foam roller, er egentlig det eneste du trenger i tillegg til vekter. Særlig underlaget er viktig.

Det finnes treningsmatter i en mengde forskjellige størrelser, tykkelser og materialer. En slik matte bør være så tykk at den både gir godt underlag og beskytter gulvet, men samtidig tilstrekkelig tynn slik at du får godt feste og ikke synker ned i matten.

Treningsstrikker er enkle motstandsbånd, som kan benyttes til å styrke muskler som ikke er like enkle å nå med tradisjonelle vekter og manualer. En foam roller kan gi en god massasje. Med disse som et komplement har du egentlig erstattet alt utstyret på treningssenteret – for en billig penge.